Koniec grudnia i początek stycznia
to taki czas, kiedy często odwiedza się rodzinę.
Po takich odwiedzinach
przywiozłam do domu mnóstwo smakołyków. Za wszystkie oczywiście bardzo
dziękuję, szczególnie za prezenty dla dzieci.
A dziś chciała bym podać przepis na
świetny żółty ser. Dużo dostałam serka białego, odłożyłam już sobie na klusie
dla córki. Z reszty zrobiłam ser żółty.
To przepis:
- 1kg sera białego
- 1litr mleka
- 1 jajko
- 2 łyżeczki soli
- 130 dag margaryny albo masła
- 1 łyżeczka sody
Mleko zagotować, dodać zmielony ser
i trzymać na włączonym gazie jeszcze 2 do 4 minut cały czas ruszać, żeby się nie
przypaliło. Odcedzamy najlepiej na gazę, albo na bardzo drobne sitko, żeby nam
te białe grudki, które zostaną nie uciekły.
Masło roztapiamy.
Odciśnięty ser taki ciepły
nie należy dopuścić, aby wystygnął, wkładamy do garnka. Dodajemy do niego masło
roztopione.
Nastawiamy duży garnek na gaz, do którego wlewamy trochę wody, aby
nam się gotowała. Mały garnek z serem i masłem musi nam się zmieścić do dużego.
Ubijamy jajko z solą i sodą i dodajemy do masy.
Mały garnek wstawiamy do dużego
i mikserem na małych obrotach mieszamy całą masę, aż stanie się jednolita i
składniki się połączą . Można zauważyć, że masa jest gotowa jeśli lepi się do
widełek miksera.
Wylewamy, albo nakładamy ją do miseczek najlepiej bardzo
szybko, gdyż szybko zastyga. Oczywiście trzymamy w lodówce. Bardzo smaczne.
Polecam
spróbować.
W mojej rodzinie ten przepis
jest już od dawna, choć z biegiem czasu trochę go modyfikowałyśmy. Czasem mama
dodawała trochę szynki na koniec albo papryki.
Ja na razie zostaję przy podstawowym przepisie.
Tak wygląda odciśnięty serek
Tu szykujemy masło i jajko
Miksujemy
Z kilogram sera wyszły mi trzy talerzyki sera żółtego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz